Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 16:27 - Топ 10 На Гръцките острови
Автор: kiwi Категория: Хоби   
Прочетен: 8242 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2011 12:34


Топ 10 на гръцките острови

Ръководство за начинаещи туристи, представям ви 10 от най-добрите гръцки острови, независимо дали търсите тълпи от хора безлюден залив или класическа култура


1. Най-доброто неокласическо пристанище: остров Сими image
  Фериботът от Родос изключва двигателя си и се плъзга в дългото и  тясно пристанище. Къщите са наредени като в амфитеатър. Без значение кога е , ден или нощ вие внезапно осъзнавате , че сте в центъра на неокласицизма на целия свят.

2. Най-добър в страната: Миконос
image
Тесните улички между белите кубистични къщи са пълни с хора. Всички млади красиви целия модерен свят се е събрал тук. Когато обаче се вгледате внимателно, разбирате, че това са просто едни и същи хора. Стоят всяка сутрин и гледат изгрева. Интересно, те също може би си мислят това за вас.


3. Най-добри гледки: Санторини
image
Древния остров Тира избухва през 1500BC, оставяйки гърловината си на изгасналия вулкан. Град Тира лежи на него. Това е мястото, където почти всяка гръцка пощенска картичка е с неговия облик  и с право.  Въздухът е изключително специален и това е единственото нещо на острова което не струва цяло състояние.

4. Най-добър остров за хранене: навсякъде и никъде
image
Гръцката кухня не е най великата в света, но е известна с прясната си риба току що уловена, свежото си козе сирене , зехтина и вината си. Скарите са на всеки ъгъл, прясното месо е култ и там микровълновите печки са непознати. Тук единствено могат да ви вкарат насила в кухнята за да видите как се готви. А за вината с марката Икар няма смисъл да говорим десетки международни награди. Произведени от Никос Афианис от Икар. Но най добрата спиртна напитка си остава Критската ракия , малко е силничка но е по добра от узото което с правило избягват да пият местните. Corfiots е ликьор с аромат на кумкуат и наистина е гаден е на мен поне - предполагам вкусовите ни са различни.

5. Най-добър необитаем остров: Farmakonisi
image
Когато Юлий Цезар е бил младеж, той е бил отвлечен от пирати и държан като заложник тук за една година. Когато той се е разгневил от малкия откуп който е поискан за неговото освобождаване настоявайки , че семейството му може да плати двойно. Разгневен той впоследствие унищожава всичко което е съградено тук. При посещение на острова носете със себе си провизии понеже няма от къде да си ги закупите.

6. Най-добър за дивата природа: Тилос
image
В началото на миналия век, пътуващ цирк претърпял корабокрушение край ненаселения западен бряг на Тилос. Чифт тигри успяват да преплуват до брега и оцеляват на диета с планински кози, техните потомци все още можете данамерите ако знаете къде да търсите ... всъщност, тази история е пълна глупост и произхода и е от преди около пет години в таверната на София в Ливардия. Но пък за сметка на това на острова ще срещнете всички видове птици характерни за Средиземноморието и в количество в пъти повече отколкото на всеки друг остров в Средиземно море.


7. Най-добри класически места: Nas, Икария
image
В  Делос, Кносос и др, разбира се е страхотно, но пренаселено. В Nas, може да има място за вас, най-вече защото храмът за съжаление е разрушен през 1857 г. и не е останало много от него.  Но древните гърци са построили храмовете на магически места, и седейки върху основите на Artemis ще гледате залеза в залива ще получите истинско усещане за магията, която ви вдъхновява.Островът от дълбока древност е популярен с топлите минерални извори и доброто вино. Днес е известен като курорт за семеен и балнеологичен туризъм. Основни туристически обекти са селата Евидос, Мантриа, Акаматра и Местария. В града има археологически музей Вие можете да си прекарате приятно времето откривайки много от мраморните камъни в църковна кула, нагоре по хълма на Христос Спасителя. Тук  живеят най-много хора достигнали до 90-годишна възраст на глава от населението. Смята се ,че местните черен планински билков чай. Те консумират напитката по няколко пъти на ден. Тя съдържа изсушени билки като мента, розмарин, градински чай. Поради труднодостъпната планинска местност на острова хората са принудени да останат физически активни до дълбока старост. Диетата на жителите на остров Икария съдържа още много плодове и зеленчуци и много малко преработени храни.

8. Най-подходяща за почивка и четене Корфу
image
Островът има богата история; за него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. През 1864 г. Англия отстъпва доброволно острова на Гърция, без никаква външна намеса. Мистика, красота, релакс това е Корфу.


9. Най добър неоткрит остров - Гавдос
image
Гавдос е най-южния остров на Гърция. Известен е като островът на нимфата Калипсо. В най-дългата си част е над 10км (от северозапад на югоизток). Намира се на около 80 километра южно от югозападния бряг на остров Крит. На височина достига до около 360 метра. Островът е предимно скалист. Най-високата част е южната и югозападната. Липсва гъста растителност. На тукашния горещ и сух климат виреят само някои по-непретенциозни и топлолюбиви видове, главно иглолистни дървета и храсти. Гавдос е почти ненаселен. Тук живеят не повече от сто човека. Повечето хора, които ще видите тук са туристи, които пристигат главно през летния туристически сезон от остров Крит с ферибот. Извън активния туристически сезон жителите на островът разчитат главно на земеделие. Културите се отглеждат основно в по-северните части на Гавдос, тъй като там релефът е по-подходящ. Животновъдството е слабо развито. Гледат се само ограничен брой кози. Островът разполага с красиви плажове – някои пясъчни, а други – каменисти. Заради варовиците от които е изграден Гавдос плажовете имат светъл бежово – жълтеникав цвят. Същото се отнася и за пейзажите. Повсеместно преобладават светлите и меки нюанси. Климат на Гавдос. Гавдос има много горещ субтропичен средиземноморски климат. Летата са много дълги, сухи и горещи. Осезаемо се чувства полъхът на северна Африка. Валежите са рядко явление и падат главно през кратката зима. Температурите могат да са екстремно високи и да достигнат до нетипичните за остров 40 и повече градуса. Иначе най-горещия месец в годината е Август. Средната температура достига до 32°C. Най-студен е февруари. Тогава средната дневна температура доближава 17°C. От края на април до началото на октомври има не повече от пет – десет дъждовни дни. Най-сух месец е юли. Гавдос е подходящ за туризъм за хора които търсят уединение и желаят да прекарат известно време на саме с природата. Въздухът е чист, морето също, а пейзажът е най-често полупустинен. Мястото не е подходящо за хора, които търсят забавления и развлечения. Иделният начин да опознаеш Гавдос е да разпънеж палатка и да се наслаждаваш на спокойствието, като предварително си се запасил с достатъчно храна и вода. Най южния остров на Европа, той е така както останалите острови преди 40 години. Вие сте добре дошли да спите на един от двата плажа Агиос Йоанис и Потамос, които скоро ще бъдат претенденти за най-добри в Средиземно море. На острова има постоянно гръцко население около 40 човека.Не е лесно да се стигне до там , но пък на тръгване ако вятърът духа срещу вас пак трябва да изчакате. Лично за мен това си остава като Островът на Робинзон Крузо, да ви забележат там шансът е равен на нула, но пък е бъдеща дестинация , която ще се търси все повече. 


10. Най-новия за модерната почивка: Скирос
image
Северната част на острова е покрита с гора. Там е и най-високата точка на острова -връх Олимп (903 м), докато южната част е гола и камениста. Столицата на острова се нарича също Скирос (или Chora). Основното пристанище, на западния бряг е Линария
. На острова има замък, който датира от времето на Венецианското владение (13-ти до 15-ти век), византийския манастир "Свети Георги", гробът на английския поет Рупърт Бук, и археологическите находки от бронзовата епоха в Паламари. Днес на остров Скирос са разположени бази на военоморските и военовъздушни сили на Гърция.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiwi
Категория: Хоби
Прочетен: 175591
Постинги: 10
Коментари: 48
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930