Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 13:04 - Болести по Маслината
Автор: kiwi Категория: Хоби   
Прочетен: 8410 Коментари: 2 Гласове:
1



Болести
Най-важните болести по маслината са вертицилиум, бактериоза, листни петна и мумифициране на плодовете.

А) Вертицилиум
Среща се почти във всички страни и се причинява от гъбата (Verticillium dahliae). Гъбата мое да преживее в почвата с години в засегнати тъкани на растения или склероции. Тя се разпространява по време на почвообработки, поливане и замърсени сечива. Симптомите са завяхване на листата по средата на вегетативния сезон, после може да се засегне и цялото дърво и да изсъхне. Предпазните мерки включват избягване на засаждането на млади маслинови дръвчета на площи,на които сасе отглеждали дълги години чувствителни на вертицилиум растения като памук, патладжан,пипер, домати или картофи. Може да се използва фумигация на почвата, соларизация (поливане с вода и покриване с полиетилен за няколко дни на слънце), наводняване на площите през вегетационния сезон, отглеждане на покривни треви за няколко години и др. Могат да се подберат и устойчиви сортове (ако съществуват разсадници за това) – сорта Асколано е отчетен като устойчив.

Б) Бактериоза
Това е единствената бактериална болест по маслините и се причинява от бактерията Pseudomonas syringae pv savastanoi. Върху първичните и вторични разклонения на клоните се образуват възли с неправилна форма. Тя се разпространява чрез неправилните операции при беритбата на маслините, като има различни щамове от бактерията, които засягат различни части на дървото (главно по-старата дървесина).
Обикновенно мерките за контрол са превантивни – резитби и унищожаване на засегнатата дървесина, беритби, които не повреждат клонките, пръскане с медни фунгициди (бордолезов разтвор при био-земеделието), покриване на раните след резитби чрез обливане с бордолезов разтвор, и др.

В) Листни петна
Причинява се от гъбата Cycloconium oleaginum, която се открива в Средиземноморскаа област и Калифорния. Тя е патогенна само към култивираните дръвчета. Зони с висока влажност са много чувствителни на зараза. Конидиите обаче не се запазват по време на летните месеци (с висока температура). Тяхното разпространение е главно с дъждовете (за да има влага) – по листата се появяват хлоротични (бледо-жълти) петна. Долната страна на някои листа се обезцветява иможе да се покрие с черен прах;после листата окапват; плодчетата могат да се покрият с малки кафяв петънца и да не узреят дружно.
Инфекцията се развива между Ноември и Февруари, и не се виждат никакви забележими признаци до ранна пролет, а след това идват малките кафяви петънца (за няколко седмици) – на този етап има най-голямо количество дъждове и влага.
Мерките за борба включват културални практики – селективни резитби за просветляване и намаляване на влажността в короната), и третиране със защитни фунгициди като Бордолезов разтвор в началото на есента преди първата инфекция или през ранна пролет. Високо-чувствителни сортове към листните петна да се избягват – като Manzanilla, Frantoio, Arbequina, Moroccan Picholine.

Г) Мумифициране на плодове
Причинява се от гъбата Gleosporium olivarum. Тя може да проникне през кожата на плодовете – засегнатите плодове показват кафеникави кръгли петна, които се разширяват постепенно. Тя се появява в края на плодовете, където водата остава след дъжд или роса. Разпространението става с дъждовете, като инфекцията може да се запази до 1 година в мумифицираните плодове дори при ниски температури.
Заболяването е характерно за Средиземноморските страни, като първите атаки се появяват през Септември, когато плодовете са все още зелени. Комбинацията от дъжд и висока относителна влажност стимулират разпространението на гъбите, което довежда до опадване на маслините и получаване на горчив вкус на зехтина.
Използват се превантивни методи на борба като третиране с фунгициди в началото на Септември преди дъждовния период, като то може да се повтори по-късно ако се появи вторична зараза.




Гласувай:
1



1. анонимен - В БГ са едни маслинови плантаций, ...
04.04.2011 13:34
В БГ са едни маслинови плантаций, ехееейййй- докадето ти поглед стигне!
цитирай
2. анонимен - Interesting, thanks
22.10.2011 17:11
Hi there! I could have sworn I’ve been to this website ahead of but following searching by means of many of the publish I recognized it is new to me. Anyways, I’m certainly content I discovered it and I’ll be book-marking and checking back again usually!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiwi
Категория: Хоби
Прочетен: 175584
Постинги: 10
Коментари: 48
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930