Постинг
29.03.2011 15:45 -
Киви
Автор: kiwi
Категория: Хоби
Прочетен: 12403 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 06.04.2011 19:04
Прочетен: 12403 Коментари: 1 Гласове:
2
Последна промяна: 06.04.2011 19:04
Здравейте, това е моя блог посветен на ....кивито и маслините. Няма да се представям понеже не това е мястото само ще отбележа че живея в Куклен " родопската яка " със средиземноморски климат - прекрасна за експерименти на какво ли не. Така , любовта ми към плодът киви започна през 1996 година когато при едно посещение в Петрич се запознах отблизо с това растение. За съжаление днес вече 500 те декара тогава са силно занемарени и реколтата е доста дребна - слаба и поради прибързаното им бране не толкова добри вкусови качества. Преди 8 години започнах да експериментирам с два сорта Хейуърд и Бруно които внесох от Италия . Какво установих за тези години - първият е доста едър имам плодове до 120 грама при натоварване на дръвчето до 40 кг и при правилна резитба и редовни поливки резултатите са перфектни. Втория сорт Бруно е издължен красив малко по светла кожица и по мое мнение доста по вкусен и ароматен (лично мое мнение) но по малко продуктивен и едрина на плодовете до 85 грама , но пък за сметка на това по търсен на пазара на запад ( мои наблюдения ) в Швейцария и Германия (сравнявам цените на двата сорта в хипермаркетите). Така относно отглеждането какво забелязах , плодовете не обичат слънце , кожата втвърдява нормална реакция за защита , даже е възможно вдървесяване и пригор с което се нарушава красивия външен вид. За да трае по дълго след беритба са нужни няколко правила да се спазват. Първо да се бере в беритбена зрялост за нашия климат след 15 ти октомври и натрупали захари над 14% в противен случай доузряването му се нарушава фатално и вкусовите качества не са добри. Колкото по късно се бере толкова повече захари трупа но за сметка на това съхранението му се съкращава по бързо омекват плодовете. Второ важно правило е да не се съхранява с ябълки в едно помещение - това е пагубно за плодовете узряват с часове макар и да са твърди като камъм доста бързо узряват, освен ако не искаме да предизвикаме зреене (ускорено) . Тогава се нареждат един ред каси ябълки на палета или на земята а върху тях се слагат касите с киви - това се прави когато желаем бързо узряване , но тогава качеството на вкуса се занижава. Не изисква никакви специални грижи .
В Гърция и Италия има строги закони , които са тясно свързани с беритбата на плодовете , аграрното министерство обявява кога има натрупала захарност и може да се бере всяка година е различна дата. Нарушаването на този закон води до големи санкции. Темата за качеството на някои партиди е много дълга , за това ще я обобщя накратко. Законите са за това за да се нарушават. Така един пример. Береш плод преди разрешената дата , взимаш добра цена . Нас не ни интересува качеството на плода като вкус нас ни интересува цената и пазара. Мисля се сещаш за какво говоря за да не изпадам в подробности. Това първо. Второ районите които се славят с много насаждения примерно в Гърция са Арта, Хрисуполи (Кавала), Катерини( най вкусното) и Верия ( Вергина, Мелики и Епископи). Естествено киви от Катерини в България влиза много рядко изключение прави в годините с прекалено силна реколта. Това което си копуваш от магазина се лагерува на 2.1 - 2.4 градуса по целзии при 72 % влажност в камерите. Кивито което се лагерува се опакова и се изнася за пазари предимно Германия и Русия. Всичко останало с показатели под необходимата захарност която е описана грижливо в дебелите бумаги още в дена на събирането на реколтата се изнася за Албания , Македония, Румъния и някоя друга братска държава като Молдова например. Това е накратко пак казвам темата е голяма и обширна. А да не говорим , че психиката на човек е следната - няма нищо по хубаво от мойто. За случая ще ти разкажа един куриоз. Дълги години живях в най прекрасната държава в Европа , (Швейцария) , там например ябълките из магазините които са си тяхно местно производство се маркират с един червен печат "кръст" и когато един швейцарец види това казва : Ехаа ей това вече е ябълка. Естествено за мен Тиролските са по хубави но за него си са най техните, така е и с всичко що си произведеш сам. Малко се отклонихме от темата. Та по темата .... Един съвет независимо колко ти е голямо дървото смятай не повече от 65 кг не бива да оставаш , аз например оставам максимум 45 кг но за сметка на това имам много дървета и това компенсира разликата е за сметка на качеството. Ако търсиш количество това е друга тема. Прореждането става след оплождането когато плода стане с едрина колкото джанка 2 см в диаметър. А относно вкуса тук не споря, той зависи както от любоста с която отглеждаш растението така и от почвените съставки, не се и съмнявам във вкусовите качества на твоето, но докато българина се научи да купува на вкус а не с очите си ще мине мнооого време. Един малък пример ако оставиш една едра червена ябълка отгледана в швеция примерно на север с малко слънце и една ябълка от моята градина от неизвестен сорт обаче расла на слънце и натрупала захари, едно малко детенце коя ще избере...... естествено шведската , защото очите купуват И накрая относно бледостта , бледостта ( на месото) се получава от прекалено голямо съхранение на ниски температури , е няма такова киви от сорт Хейуърд бран на юг от БГ във фаза беритбена зрялост, който да го скъсаш и вътре да е светло зелен. И вече наистина накрая едно допълнение, киви се развива по добре на сянка тъй като е лиана и плодовете стават по свежи на външен вид само ако са засенчени добре , аз покривам моите с мрежа с пропускливост 40%, издържа 3-4 години (мрежата и не е скъпа).
Сянката върху него, не влияе дотолкова колкото да има някакво значение, щом е на асмалък е достатъчно листата да правят сянка на плодовете смисъл да не се прореждат лятото с цел да се изпича плода както някои правят по схемата на гроздето (което е грешно). Торенето е добре да е с Урея (карбамид) или с комбиниран тор NPK 15:15:15, а най добре с угнила тор наесен и рано на пролет по време на дъждовете. А принципно на сянка стават по дебели леторастите, закономерност при лианите. Едрината на плода зависи изцяло от резитбата , всичко останало е напомпване . Пичовете както казваш то кой не ги изпуска , само до това ни е лятото в най натоварения сезон, аз също не ги махам , но пък за сметка на това резитбата която правя февруари е доста стряскаща . Пак се отклоних , предпочитанията му са - слабо киселина почва (рН 5 - 6,5), добре отводнена, богата на органична материя. Листата му могат да покажат липса на азот, а и не понасят солените почви. Растенията са консуматори на азот, който следва да им се набавя през първата половина от периода на вегетацията. Късното му добавяне пък ще повиши размера плодове (теглото), а също и влияе на следберитбеното му съхранение. Мулчиране с тор, компост или слама е много полезно. Но нокога в пряк контакт със стъблото. Радвам се че споделяте наблюдения върху развитието на плода , добре е също някой да сподели как успява да го запази по продължително време. И също което много ме интересува кой какви захари успява да натрупа в плодовете си преди да ги събере. Миналата година направих 2 реда от по 10 дръвчета на конструкция Т- образна , не съм я завършил но смятам сега до май месец да я завърша и да експериментирам с оформянето на короната и ще кача снимки живот и здраве. Като идеята ми е да прилича на асмалък а всъщност да не е
Допълнителна информация за това как и от къде да се снабдим с качествен посадъчен материал на най - ниските цени в България, на тел. 0886 98 11 22 , Стелла Фрут ЕООД , гр. Куклен
Как се съхраняват ядрени реактори в Руси...
Инструкция за съхранение на ядрени реакт...
Как го правят в САЩ? (сателитни снимки)
Инструкция за съхранение на ядрени реакт...
Как го правят в САЩ? (сателитни снимки)