Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 15:45 - Киви
Автор: kiwi Категория: Хоби   
Прочетен: 12403 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 06.04.2011 19:04



Здравейте, това е моя блог посветен на ....кивито и маслините.image Няма да се представям понеже не това е мястото само ще отбележа че живея в Куклен " родопската яка " със средиземноморски климат - прекрасна за експерименти на какво ли не. Така , любовта ми към плодът киви започна през 1996 година когато при едно посещение в Петрич се запознах отблизо с това растение. За съжаление днес вече 500 те декара тогава са силно занемарени и реколтата е доста дребна - слаба и поради прибързаното им бране не толкова добри вкусови качества. Преди 8 години започнах да експериментирам с два сорта Хейуърд и Бруно които внесох от Италия . Какво установих за тези години - първият е доста едър имам плодове до 120 грама при натоварване на дръвчето до 40 кг и при правилна резитба и редовни поливки резултатите са перфектни. Втория сорт Бруно е издължен красив малко по светла кожица и по мое мнение доста по вкусен и ароматен (лично мое мнение) но по малко продуктивен и едрина на плодовете до 85 грама , но пък за сметка на това по търсен на пазара на запад ( мои наблюдения ) в Швейцария и Германия (сравнявам цените на двата сорта в хипермаркетите). Така относно отглеждането какво забелязах , плодовете не обичат слънце , кожата втвърдява нормална реакция за защита , даже е възможно вдървесяване и пригор с което се нарушава красивия външен вид. За да трае по дълго след беритба са нужни няколко правила да се спазват. Първо да се бере в беритбена зрялост за нашия климат след 15 ти октомври и натрупали захари над 14% в противен случай доузряването му се нарушава фатално и вкусовите качества не са добри. Колкото по късно се бере толкова повече захари трупа но за сметка на това съхранението му се съкращава по бързо омекват плодовете. Второ важно правило е да не се съхранява с ябълки в едно помещение - това е пагубно за плодовете узряват с часове макар и да са твърди като камъм доста бързо узряват, освен ако не искаме да предизвикаме зреене (ускорено) . Тогава се нареждат един ред каси ябълки на палета или на земята а върху тях се слагат касите с киви - това се прави когато желаем бързо узряване , но тогава качеството на вкуса се занижава. Не изисква никакви специални грижи .
В Гърция и Италия има строги закони , които са тясно свързани с беритбата на плодовете , аграрното министерство обявява кога има натрупала захарност и може да се бере всяка година е различна дата. Нарушаването на този закон води до големи санкции. Темата за качеството на някои партиди е много дълга , за това ще я обобщя накратко. Законите са за това за да се нарушават. Така един пример. Береш плод преди разрешената дата , взимаш добра цена . Нас не ни интересува качеството на плода като вкус нас ни интересува цената и пазара. Мисля се сещаш за какво говоря за да не изпадам в подробности. Това първо. Второ районите които се славят с много насаждения примерно в Гърция са Арта, Хрисуполи (Кавала), Катерини( най вкусното) и Верия ( Вергина, Мелики и Епископи). Естествено киви от Катерини в България влиза много рядко изключение прави в годините с прекалено силна реколта. Това което си копуваш от магазина се лагерува на 2.1 - 2.4 градуса по целзии при 72 % влажност в камерите. Кивито което се лагерува се опакова и се изнася за пазари предимно Германия и Русия. Всичко останало с показатели под необходимата захарност която е описана грижливо в дебелите бумаги още в дена на събирането на реколтата се изнася за Албания , Македония, Румъния и някоя друга братска държава като Молдова например. Това е накратко пак казвам темата е голяма и обширна. А да не говорим , че психиката на човек е следната - няма нищо по хубаво от мойто. За случая ще ти разкажа един куриоз. Дълги години живях в най прекрасната държава в Европа , (Швейцария) , там например ябълките из магазините които са си тяхно местно производство се маркират с един червен печат "кръст" и когато един швейцарец види това казва : Ехаа ей това вече е ябълка. Естествено за мен Тиролските са по хубави но за него си са най техните, така е и с всичко що си произведеш сам. Малко се отклонихме от темата. Та по темата .... Един съвет независимо колко ти е голямо дървото смятай не повече от 65 кг не бива да оставаш , аз например оставам максимум 45 кг но за сметка на това имам много дървета и това компенсира разликата е за сметка на качеството. Ако търсиш количество това е друга тема. Прореждането става след оплождането когато плода стане с едрина колкото джанка 2 см в диаметър. А относно вкуса тук не споря, той зависи както от любоста с която отглеждаш растението така и от почвените съставки, не се и съмнявам във вкусовите качества на твоето, но докато българина се научи да купува на вкус а не с очите си ще мине мнооого време. Един малък пример ако оставиш една едра червена ябълка отгледана в швеция примерно на север с малко слънце и една ябълка от моята градина от неизвестен сорт обаче расла на слънце и натрупала захари, едно малко детенце коя ще избере...... естествено шведската , защото очите купуват image И накрая относно бледостта , бледостта ( на месото) се получава от прекалено голямо съхранение на ниски температури , е няма такова киви от сорт Хейуърд бран на юг от БГ във фаза беритбена зрялост, който да го скъсаш и вътре да е светло зелен. И вече наистина накрая едно допълнение, киви се развива по добре на сянка тъй като е лиана и плодовете стават по свежи на външен вид само ако са засенчени добре , аз покривам моите с мрежа с пропускливост 40%, издържа 3-4 години (мрежата и не е скъпа).
Сянката върху него, не влияе дотолкова колкото да има някакво значение, щом е на асмалък е достатъчно листата да правят сянка на плодовете смисъл да не се прореждат лятото с цел да се изпича плода както някои правят по схемата на гроздето (което е грешно). Торенето е добре да е с Урея (карбамид) или с комбиниран тор NPK 15:15:15, а най добре с угнила тор наесен и рано на пролет по време на дъждовете. А принципно на сянка стават по дебели леторастите, закономерност при лианите. Едрината на плода зависи изцяло от резитбата , всичко останало е напомпване image. Пичовете както казваш то кой не ги изпуска , само до това ни е лятото в най натоварения сезон, аз също не ги махам , но пък за сметка на това резитбата която правя февруари е доста стряскаща image. Пак се отклоних , предпочитанията му са - слабо киселина почва (рН 5 - 6,5), добре отводнена, богата на органична материя. Листата му могат да покажат липса на азот, а и не понасят солените почви. Растенията са image консуматори на азот, който следва да им се набавя през първата половина от периода на вегетацията. Късното му добавяне пък ще повиши размера плодове (теглото), а също и влияе на следберитбеното му съхранение. Мулчиране с тор, компост или слама е много полезно. Но нокога в пряк контакт със стъблото. Радвам се че споделяте наблюдения върху развитието на плода , добре е също някой да сподели как успява да го запази по продължително време. И също което много ме интересува кой какви захари успява да натрупа в плодовете си преди да ги събере. Миналата година направих 2 реда от по 10 дръвчета на конструкция Т- образна , не съм я завършил но смятам сега до май месец да я завърша и да експериментирам с оформянето на короната и ще кача снимки живот и здраве. Като идеята ми е да прилича на асмалък а всъщност да не е
image

Допълнителна информация за това как и от къде да се снабдим с качествен посадъчен материал на най - ниските цени в България,  на тел. 0886 98 11 22 , Стелла Фрут ЕООД , гр. Куклен






Гласувай:
2



Следващ постинг

1. darinan - здравей
29.03.2011 16:09
и аз съм вече тук
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiwi
Категория: Хоби
Прочетен: 174496
Постинги: 10
Коментари: 48
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031